Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ha nagy a hőség

2011.02.06

Ha nagy a hőség

 

Ha itt a nyár, jön a meleg, sőt számolhatunk igazán forró napokra is. A dúctakarítás ilyenkor izzasztóbb és fárasztóbb is mint máskor.

Miért izzadunk a melegben jobban, mint a hűvösebb napokon? Mert a munka közben keletkező magasabb hőmérsékletet az izzadtságcseppek vezetik el. A testhőmérséklet így nem emelkedik tovább, hanem állandó marad.

A téli hideg napokon keletkező hőmérsékletre viszont szükségünk van, hogy testhőmérsékletünk konstans maradjon. Nem hűlünk ki és nem, vagy csak kevésbé izzadunk.

A forróságban a termelődő melegnek csak kis részére van szükségünk, hogy hőmérsékletünk konstans maradjon, a felesleget az izzadtságon keresztül adjuk le.  

Gerrit Kempe, állatorvos és biológus

 

LÉGUTI PROBLÉMÁK?

A forró napokon gyakran felhívnak az elbizonytalanodott tenyésztők, hogy galambjainaklégúti problémájuk van. A galambok a tréning után leszállnak a dúcra  és nyitott csőrrel igen gyorsan lélegeznek.

Az orvosi szakirodalom ezt a gyors légzést – lihegést – „Panteln”-nek nevezik.

 

MI TÖRTÉNIK ILYENKOR?

Galambjainknak nincsenek izzadságmirigyei ezért a felesleges hőt a tréning alatt, illetve után nem tudják izzadással elvezetni. A keletkező hőmérséklet elvezetése a légzsákokban végbemenő párologtatáson keresztül történik.

Meleg időben a párologtatás a tréningek után megemelkedik és a galambok lihegni kezdenek. A légzsákokon átáramló levegő mennyisége növekszik, miáltal a többlet hő a víz párologtatásával csökken és a testhőmérséklet nem emelkedik tovább.

 

A TRÉNINGEK UTÁNI GYORS LÉGZÉS TEHÁT FIZIOLÓGIAI FOLYAMAT ÉS NEM FÜGG ÖSSZE LÉGUTI PROBLÉMÁKAL!

A folyadékveszteséget, ami ilyenkor keletkezik, vízfelvétellel – ivással – tudják ismét pótolni. Ezen a módon képes a galamb egy normális testhőmérsékletet és egy normális folyadékháztartást fenntartani.

 

MAGAS HŐMÉRSÉKLET, SZEMBESZÉL, VESZTESÉGEK

A galamboknál 25 fokos környezethőmérsékleten vízfelvétel nélkül 24 óra alatt mintegy 5% dehidratáció (vízelvonás a testből) lép fel. A galambok ilyenkor nyugodtan ülnek és mennek inni, ha a víz számukra elérhető.

Egy 10%-os dehidratáció esetén a szimptómák még megfelelőek, viszont 15%-nál az anyagcsere zavart szenved, ami járhat eszméletvesztéssel de a következmény halál is lehet.

 

HA A NYÁRI FORRÓSÁGBAN A FELENGEDÉST EL KELL HALASZTANI ÉS  AVÍZELLÁTÁS NEM MEGFELELŐ, A FELENGEDÉS UTÁN DEHIDRATÁCIÓ LÉPHET FEL!

A tapasztalatlan fiatal galambok, melyek a kosárban nem találják meg a vizet, vagy egyszerűen a stressz miatt nem isznak, könnyen dehidratációs állapotba kerülnek. Ilyen esetben nem a galambok felelősek azért ha elvesznek.

A szembeszél a galamboknál erőteljesebb munkát igényel. A vér széndioxid tartalma megnövekszik. Következménye egy gyors légzés. Ez viszont a légzsákokon keresztül nagyobb vízfelhasználást igényel és a dehidratáció veszélye jelentősen emelkedik.

Egy rossz vízellátás kombinálva egy magas hőmérséklettel és ellenszéllel galambjainknál könnyen problémát jelenthet és veszteséghez vezet.

Ford: Varga Antal